BAVEL.INFO

Historische foto,s Bavel en Breda

Historie van Breda.


Jaartallen

Historie Breda

Breda krijgt in 1252 stadsrechten. Om Breda goed te kunnen verdedigen, wordt de stad aan het begin van de 14e eeuw ommuurd. Onder invloed van de edelman Jan van Polanen ontstaat een klein middeleeuws stadje. Rondom de stad liggen de singels.
Kaart Breda uit 1350.
12 mei: Breda ingenomen door nazi-Duitsers; bevolking wordt geƫvacueerd maar keert binnen enkele weken later terug

Al in 1939 had - oud-militair en oud-gouverneur - Van Slobbe een evacuatieplan voor de stad opgesteld, dit uit onvrede over het feit, dat Breda niet was opgenomen in de door het Rijk opgestelde evacuatieplannen. Volgens dit plan moest de bevolking in geval van evacuatie ondergebracht worden in de omliggende gemeenten. De stad was daartoe onderverdeeld in wijken met voor elke wijk een groepsleider. De uiteindelijke evacuatie van de stad werd echter - overhaast - met een dag vervroegd. In daarop volgende paniek en chaos, was het voor de groepsleiders nauwelijks mogelijk de hen toebedeelde taken uit te voeren. Het plan van Van Slobbe om in het ergste geval tot een goed voorbereide evacuatie te komen, zijn in de chaos van deze 12e mei ten onder gegaan.
17 mei: 51 evacuƩ(e)s komen om bij bombardement in St.-Niklaas
8 augustus: Joden moeten zich van bezetters registreren; deportaties beginnen en zijn in december voltooid
13 oktober, Duivelsbruglaan 42, bombardement door Typhoons van de RAF, 25 doden
1944 29 oktober: bevrijding van de stad door Poolse soldaten onder generaal Maczek; in hele oorlog ruim 500 Bredase burgers gestorven.